Aici poate fi textul referitor la autor
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Caracteristici generale

Iepurii sunt mamifere ierbivore a caror durata de viata variaza intre 5 si 15 ani. Specia intalnita ca animal de companie este iepurele european (Oryctolagus cuniculus). El poate atinge la maturitate o lungime de 34-45cm si o greutate de 1,3-2,2kg. Exista mai multe rase de iepuri domestici, diferentiate dupa marime, culoarea blanii, lungimea firului de par, forma si pozitia urechilor, culoarea ochilor etc.
Iepurii sunt animale sociabile si jucause, care interactioneaza frecvent cu stapanii lor sau cu alti iepuri. Ei sunt activi mai ales diminata si seara, preferand sa doarma in timpul zilei si au nevoie zilnic de multa miscare fizica in afara custii. Pentru a-si toci incisivii a caror crestere este continua iepurasii trebuie sa roada in mod constant ceva, acesta este comportamentul lor natural. Iepurasii pot fi crescuti individual sau in grupuri de femele. Masculii se vor bate, iar cuplurile se vor inmulti foarte rapid.

Cum să cumperi un iepure

Cel mai bun loc de unde poti sa cumperi un iepure este direct de la un crescator privat sau pasionat, dar acest lucru nu poate fi intotdeauna posibil si oricum multi detinatori de iepuri isi cumpara primul iepure dintr-un magazin de animale.
Avantajele de a cumpara de la un crescator privat sau pasionat este ca supravegherea cresterii acestuia a fost planificata cu atentie urmarindu-se sa se produca iepuri robusti si sanatosi. Ei nu sunt rezultatul cresterii comerciale a unui numar mare de iepuri. De asemenea vei avea oportunitatea sa-i vezi parintii si sa-i stii data nasterii. De obicei crescatorii privati sau pasionati isi cresc puii si de aceea acestia sunt sanatosi. Din nefericire nu poti spune aceelasi lucru despre cei vanduti in magazinele de animale care provin de la crescatori comerciali.
Daca cumperi un iepure de la un magazin de animale la ce ar trebui sa te uiti? Cum diferentiezi un magazin bun de unul rau? Prima impresie a magazinului de animale indica de obicei standardele sale. Un magazin curat si ordonat este de obicei o indicatie buna cu care detinatorii magazinului se mandresc si este probabil sa se mandreasca si cu animalele lor. Un magazin dezordonat si murdar este bine de evitat.
Intotdeauna este o idee buna sa afli cateceva despre iepuri inainte de a cumpara unu. Poti sa iei informatii de la personalul magazinului care ar trebui sa-ti dea informatii bune. Masculii si femelele ar trebui pusi in custi diferite iar personalul ar trebui sa stie sexul soarecilor de vanzare.
Daca nu esti satisfacut de magazin, de cunostintele lor, pleaca si gaseste alt magazin. Nu este placut sa cumperi un iepure bolnav, slab sau o femela gestanta si apoi sa te confrunti cu problemele care vor urma - iti va da multe dureri de cap deci fa-ti timp si cauta un soarece sanatos.
Magazinele au o gama variata de custi si echipament pentru iepurele tau.