Aici poate fi textul referitor la autor
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Comportamentul iepuraşului

Iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent faţă de prezenţa altor animale, la zgomote puternice si necunoscute.
În general, iepurii de casă sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de persoanele străine. Iepurii de casă au un limbaj propriu.

Cum interpretam limbajul trupului la iepurii de casa ?

Iata cateva sfaturi pentru o corecta interpretare a gesturilor iepurasilor:


Ridicarea în două lăbuţe: Iepurii de apartament se ridică în două lăbuţe pentru a putea observa împrejurimile sau pentru a vedea mai bine obiectele poziţionate mai sus şi astfel pentru a-şi satisface curiozităţile.
Rostogolire (bunny flop): La iepuri, un semn sigur al stării de bine este rostogolirea. Astfel, iepuraşii se aruncă într-o parte şi se rostogolesc.
Poziţie de relaxare, aşezare pe o parte: Atunci când se simt în siguranţă, iepurii se întind pe o parte. În această poziţie, când îşi lasă capul în jos şi închid ochii atunci sunt complet relaxaţi. Un lucru mai rar, dar unii iepuraşi stau chiar şi pe spate şi astfel exprimă un sentiment de siguranţă absolută.
Urechi lăsate pe spate: sunt un semn de avertizare. Iepurele doreşte să fie lăsat în pace. Tocmai într-un mediu nou sau într-o situaţie neobişnuită, iepurele indică astfel, că nu doreşte să fie atins.
Spălatul: Iepuraşii sunt nişte animale foarte curate, care se spală în continuu, pentru a-şi întreţine blana. Astfel ei îndepărtează smocuri de păr, desfac blăniţa încâlcită, murdară.
Iepuraşii se spală reciproc atât ca semn de afecţiune cât şi pentru întărirea apartenenţei la grup, respectiv familie.
Poziţie de odihnă: În această poziţie, iepuraşul se relaxează, dar totuşi conştientizează tot ce se întâmplă în jurul lui şi în caz de pericol poate să fugă.
Urechi lăsate pe spate, corp întins pe podea: Atunci când un iepure se întinde pe jos, îşi lasă urechile pe spate şi „cască“ ochii, atunci vă recunoaştea autoritatea.
Scormonit, săpat: Iepuraşilor le place foarte mult să scormonească şi să sape în pământ. Astfel ei îşi tocesc unghiile şi construiesc tuneluri în care se ascund în caz de pericol. În natură, iepuraşii dau naştere la pui în aceste tuneluri. Pentru iepuraşii de apartament este potrivită o lădiţă umplută cu nisip.
Sărituri şi învârteli în aer: Iepuraşul este fericit! Este un semn de bucurie.
Linge mâna: Când îşi ling pe mână stăpânul, îşi exprimă afecţiunea faţă de acesta şi doresc să îi indice că îl consideră parte a grupului/familiei. Dar, câteodată acest lucru poate fi un semn că iepuraşul se simte singur.
Închide ochii când este mângâiat: plăcere, relaxare, încredere.
Roade obiecte: i-au crescut dinţii prea mult şi îl deranjează.